Kuchnia

Ciasta , ciasteczka , torty .desery

Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą
Ciasto składa się z 4 części:

- spodu z kruchego ciasta czekoladowego

- masy wiśniowej

- masy z serka mascarpone

- blatu bezowego z czekoladą





Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blat bezowy

2 białka

1 szklaka cukru pudru

3 dag gorzkiej czekolady

szczypta soli



Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać na nią gotową pianę z białek.

Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.

Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.

Blat bezowy można przygotować dzień wcześniej.


Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Masa wiśniowa:



40 dag wiśni mrożonych

3-4 łyżki cukru

1 budyń wiśniowy

1,5 szklanki wody



Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.

Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.


Kruche ciasto czekoladowe:



12,5 dag margaryny

2 żółtka

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao



Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki tortownicy na wysokości 3 cm..

Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.

Ciasto ostudzić.


Wszystkie przepisy
Przepisy na ciasta
Przepisy na chleb

figmara figmara, figowe smaki
04-04-2013 Drukuj
kategorie: Ciasta i torty | Owoce | Mąka | ponad 1h | Czekoladowo mi...
Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą
Do ulubionych

Dodane do ulubionych przez:
15 osób

12 os 190 min. b.d.
Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą

Składniki:

kakao 30 g
czekolada gorzka 30 g
margaryna 125 g
cukier waniliowy b.d.
białka 70 g
cukier 50 g
budyń 40 g
mascarpone 250 g
mąka 360 g
proszek do pieczenia 2 g
cukier puder 230 g
żółtka 40 g
woda 380 ml
wiśnie 400 g
śmietana 30% 250 ml
sól 1⁄2 g

Pokaż miary kuchenne

Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ciasto składa się z 4 części:

- spodu z kruchego ciasta czekoladowego

- masy wiśniowej

- masy z serka mascarpone

- blatu bezowego z czekoladą





Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blat bezowy

2 białka

1 szklaka cukru pudru

3 dag gorzkiej czekolady

szczypta soli



Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać na nią gotową pianę z białek.

Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.

Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.

Blat bezowy można przygotować dzień wcześniej.


Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Masa wiśniowa:



40 dag wiśni mrożonych

3-4 łyżki cukru

1 budyń wiśniowy

1,5 szklanki wody



Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.

Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.


Kruche ciasto czekoladowe:



12,5 dag margaryny

2 żółtka

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao



Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki tortownicy na wysokości 3 cm..

Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.

Ciasto ostudzić.



Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Masa z serka mascarpone:



25 dag serka mascarpone

1 szklanka śmietany 30 %

2 -3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem mascarpone.



Masę z serka wyłożyć na ciasto z wiśniami, a następnie przykryć je blatem bezowo-czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation