Kuchnia
Ciasta , ciasteczka , torty .desery
Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą
Ciasto składa się z 4 części:
- spodu z kruchego ciasta czekoladowego
- masy wiśniowej
- masy z serka mascarpone
- blatu bezowego z czekoladą
Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Blat bezowy
2 białka
1 szklaka cukru pudru
3 dag gorzkiej czekolady
szczypta soli
Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać na nią gotową pianę z białek.
Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.
Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.
Blat bezowy można przygotować dzień wcześniej.
Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Masa wiśniowa:
40 dag wiśni mrożonych
3-4 łyżki cukru
1 budyń wiśniowy
1,5 szklanki wody
Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.
Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.
Kruche ciasto czekoladowe:
12,5 dag margaryny
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki tortownicy na wysokości 3 cm..
Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.
Ciasto ostudzić.
Wszystkie przepisy
Przepisy na ciasta
Przepisy na chleb
figmara figmara, figowe smaki
04-04-2013 Drukuj
kategorie: Ciasta i torty | Owoce | Mąka | ponad 1h | Czekoladowo mi...
Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą
Do ulubionych
Dodane do ulubionych przez:
15 osób
12 os 190 min. b.d.
Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą
Składniki:
kakao 30 g
czekolada gorzka 30 g
margaryna 125 g
cukier waniliowy b.d.
białka 70 g
cukier 50 g
budyń 40 g
mascarpone 250 g
mąka 360 g
proszek do pieczenia 2 g
cukier puder 230 g
żółtka 40 g
woda 380 ml
wiśnie 400 g
śmietana 30% 250 ml
sól 1⁄2 g
Pokaż miary kuchenne
Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto składa się z 4 części:
- spodu z kruchego ciasta czekoladowego
- masy wiśniowej
- masy z serka mascarpone
- blatu bezowego z czekoladą
Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Blat bezowy
2 białka
1 szklaka cukru pudru
3 dag gorzkiej czekolady
szczypta soli
Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać na nią gotową pianę z białek.
Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.
Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.
Blat bezowy można przygotować dzień wcześniej.
Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Masa wiśniowa:
40 dag wiśni mrożonych
3-4 łyżki cukru
1 budyń wiśniowy
1,5 szklanki wody
Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.
Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.
Kruche ciasto czekoladowe:
12,5 dag margaryny
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki tortownicy na wysokości 3 cm..
Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.
Ciasto ostudzić.
Zdjęcie - Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Masa z serka mascarpone:
25 dag serka mascarpone
1 szklanka śmietany 30 %
2 -3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem mascarpone.
Masę z serka wyłożyć na ciasto z wiśniami, a następnie przykryć je blatem bezowo-czekoladowym.
NjEwYzAwYTA6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289Wj4rBDMLIm9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8vMiEiMSMTdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDBBCBFt9Fnp1N1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiN2E/BDMce3YAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ceIWxlG3MNfCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE5mYX1UahcyaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdETt/FHQkDz4vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8dGHoFCV5+BmVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0reBZsGlg/aWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxNZEQNcAS11Ai81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBjNeBUA+E2Y6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk7Ng59Shpka3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVwfEErPQUAfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2soNgFid1E3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=